Huisbazen S2 (podcast)

Vorm: Verhalende podcast
Vereniging Eigen Huis, Friesen Audio, AudioMakers - Bart Jan Cune

Samenvatting: De huizenmarkt zit muurvast. Huurwoningen én koopwoningen zijn schaars, de gemiddelde huizenprijs breekt record na record. Kopers moeten zich in allerlei bochten wringen om een kans te maken op een woning die wellicht niet eens de voorkeur heeft. Overbieden is de standaard geworden. Waar het betreden van de woningmarkt aanvankelijk een probleem voor starters was, treft de situatie nu álle generaties. Dat heeft grote gevolgen. Levensbepalende beslissingen worden uitgesteld, plan ‘B’ wordt de nieuwe realiteit voor velen. Kinderen blijven langer bij hun ouders wonen, veertigers en vijftigers blijven zitten, senioren durven niet naar een makelaar en ondertussen blijven de prijzen oplopen. In dit vierluik krijgen we een scherp beeld van de problematiek, maar er wordt zeker ook op constructieve wijze gekeken naar de situatie (voor zover dat mogelijk is), want sommigen hebben wél geluk, door hun eigen vindingrijkheid of omdat het ze wordt gegund.

ProducentAudioMakers - Bart Jan Cune
Start opnamesseptember/oktober 2021
Start postproductieseptember/oktober 2021
Release datumoktober/november/misschien december

Muziek
Houden we het liefst klein. Het uitgangspunt is wel door te gaan/ te variëren op het muzikale thema van seizoen 1. Het mag echt wel anders zijn, maar ergens ook herkenbaar als zijnde een aflevering in de Huisbazen-reeks. Ik zie muziek als wezenlijk onderdeel van het verhaal, het geeft suspense waar nodig, vertraagt als informatie verwerkt moet worden en benadrukt momenten die bij de luisteraar blijven hangen. Elk spoor, of het nu het contentspoor, het omgevingsgeluid, of de muziektrack is, ze verhouden zich zo tot elkaar dat ze samen het verhaal vertellen. Nadrukkelijk wil ik in mijn podcastproducties geen stockmuziek, maar op maat gemaakt materiaal. In seizoen 1 hadden we bijvoorbeeld een sterke opening; die opbouwt en vervolgens "openbreekt" en een sluiter die een duidelijk punt zet per aflevering. Ik werk tijdens de postproductie graag met een muziekpakket waarin een variatie op het hoofdthema zit, al dan niet uitgeklede variaties om in het verhaal zelf goed te kunnen variëren zonder het hoofdthema uit het oog te verliezen.

Open call
Ik maak graag ruimte voor jong talent. Je talent benutten en de ruimte geven is vaak heel spannend, dat weet ik uit eigen ervaring, maar ook uit de ervaring met de jonge talenten die ik coach. Ik hoop dat ze dit project ook als een leerproces ervaren en dat ze samen met mij als maker door het scenario heen willen lopen om de momenten waarvan we beide denken, "ja dit verdient extra aandacht te vangen en om te zetten in audio".

Inschrijving voor dit project is niet meer mogelijk. De deadline is verstreken.