Music Rights on Tour met Daan Ligtvoet (Donda Nisha) – Dutch spoken

Music Rights on Tour maakt een stop bij Buma Music in Motion. Aan de hand van de case van Daan Ligtvoet (Donda Nisha), die meeschreef aan de hit ‘Smoorverliefd’ voor de reclame van Interpolis, nemen auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en Naburige Rechtenorganisaties Sena en NORMA alle misverstanden rondom muziek en rechten weg.

Voor veel muzikanten blijft muziekrecht een moeilijke puzzel om op te lossen. Moet de hele band zich aansluiten bij Buma/Stemra? Krijg ik voor liveoptredens ook geld van Sena? En wanneer is het handig om lid te worden van NORMA? Tijdens dit panel schuift Daan Ligtvoet (Donda Nisha) aan en beantwoordt hij vragen als: Hoe is de samenwerking tot stand gekomen? Waar loop jij als producer en muzikant tegen aan m.b.t. rechten? Hoe bepaal jij de verdeling rondom royalty’s?

Dit panel is beschikbaar via ons videoplatform op 7 oktober om 16:00.

Sprekers

Silvia Biemans (accountmanager relatiebeheer, Sena, NL)

Sena beheert de rechten van artiesten en producenten. Deze rechthebbenden van Sena ontvangen een betaling wanneer hun muziek in het openbaar is gespeeld, dankzij de muzieklicenties die bedrijven en organisaties kopen.

Al ruim 25 jaar is Silvia werkzaam binnen de muziekindustrie, beginnend in de live-industrie. Als officemanager Nederlandse festivals was Silvia bij Mojo Concerts de spin in het web voor festivals als Lowlands & Pinkpop. Na Mojo is Silvia aan de slag gegaan als boeker van NL acts bij boekingskantoor The Alternative (inmiddels opgesplitst is in Double Vee Concerts & Friendly Fire). Daarna is ze als zelfstandig producent verder gegaan en heeft mogen werken aan festivals zoals Motel Mozaique, Metropolis Festival, Hemelbestormers en Best Kept Secret.

Sinds 2017 werkt Silvia als Accountmanager Relatiebeheer bij Sena. Binnen deze functie is Silvia verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met keyaccounts en rechthebbenden. Daarnaast reist ze Nederland door om vragen en onduidelijkheden over Sena weg te nemen bij (toekomstige?) rechthebbenden bij showcasefestivals en andere events.

Heb jij een vraag over naburige rechten in binnen – of buitenland? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Silvia!

Daan Ligtvoet (componist, producer, Donda Nisha, NL)

Daan Ligtvoet, beter bekend als Donda Nisha, is een 22-jarige componist/producer. Hij is het geheime wapen van toonaangevende artiesten zoals popsensatie Snelle en Pjotr.

Daan’s muzikaliteit is niet beperkt tot één instrument of één vorm. Tussen al het geweld van beatmakers over de wereld is er een handje vol puristen die zich volledig toeleggen op het proces van componeren en opgaan in dat wat ze maken. Een proces dat soms weken kan duren en waarin de oorsprong van iedere noot wordt achterhaald. Het eindresultaat: songs met een ongekende mate van originaliteit en tijdloosheid.

Samen met rapper Snelle begon Daan in 2016 met het maken van muziek. Toen nog onbekend, maar vol van talent en ambitie bouwde de heren aan muziek die niet veel later voor een doorbraak van Snelle zorgde welke al snel werd opgevolgd met grote hits waaronder ‘Scars’. De naam Snelle is vier later niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziek canon, iets dat nooit was gebeurd als Daan niet aan de knoppen had gezeten.

Naast Snelle dragen meer en meer gevestigde artiesten zich aan die een beroep willen doen op Daan’s talent. Maar niet alleen gevestigd talent plukt daar de vruchten van, Daan spant zich namelijk ook in voor opkomende talent waarin hij zelf erg gelooft. Zo ook artiest Pjotr bij wie hij ook vanaf het begin betrokken is geweest. Jong talent is een focus die door Daan’s gehele carrière een belangrijke rol zal spelen.

Esther Maijer (manager customer care, Buma/Stemra, NL)

Buma/Stemra licentieert en incasseert de auteursrechten van ruim 30.000 componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Voor muziek die te beluisteren is op radio, tv, bij evenementen, online muziekdiensten, in de horeca en nog veel meer, krijgen zij een vergoeding voor het gebruik van hun werk.

De carrière van Esther speelt zich vanaf het begin af binnen de muziekindustrie. Als manager Customer Care is zij verantwoordelijk voor de contacten met de rechthebbenden en de serviceverlening. Heb je vragen over hoe jij als componist, tekstschrijver of muziekuitgever je weg kunt vinden binnen het auteursrecht? Esther beantwoordt ze graag.

moderator: Martijn Crama (artist management, music consultant, NL)

Martijn is artiestenmanager. De artiesten die hij vertegenwoordigt of vertegenwoordigde zijn TAPE TOY, IX, Bells of Youth, Stefany June, Krach, Florian Wolff en RubyQ. In 2018 verscheen het is eerste boek van Martijn: ‘Basisbagage’. Het boek is geschreven voor gedreven muzikanten bij het ontwikkelen van hun muziekidentiteit.

Daarnaast doceert hij één dag in de week op het ArtEZ conservatorium op de Popacademie en MediaMusic afdeling. Naast dit werk kan je hem tegenkomen in panels - of leidt hij deze - commissies, jury’s en op plekken waar hij kennis kan delen.