Keynote Kyle Dixon & Michael Stein – BMIM x ADE Conference 2022

Soundtrack muziek die je scherp houdt Hoe componisten Kyle Dixon & Michael Stein een originele sound maken en deze onder andere inzetten voor de 'Stranger Things' soundtrack.
Tickets voor de conferentie kun je hier kopen.


Hoe maak je een originele soundtrack die het publiek op scherp zet? En hoe blijf je deze soundtrack innoveren als het voor een serie is die blijft doorgaan voor meer dan 4 seizoenen? Componisten Kyle Dixon en Michael Stein zullen deze en andere vragen beantwoorden tijdens de keynote. Met hun hypnotiserende, elektronische en huiveringwekkende thema's hebben ze een soundtrack gemaakt die bekend is onder TV-liefhebbers als de 'Stranger Things' soundtrack.

De Netflix serie is erg bekend voor het gebruik van muziek, maar het is de muziek geschreven door Dixon en Stein die het fictieve stadje van Hawkins, India en zijn karakters tot leven brengt. De focus van de muziek van vroegere seizoenen lag meer op het tijdloze geluid van de 80's analoge synthesizers, maar latere seizoenen kregen meer melodieën en sfeer die passen bij de interdimensionale worsteling van Eleven en Mike.

Met hun werk voor Stranger Things hebben de componisten zichzelf op de kaart gezet als moderne componisten voor film en televisie. Maar daar stoppen ze niet. Ze hebben gewerkt voor verschillende documentaires en films, zoals Joaquin del Paso's 'The Hole in the Fence' die verschillende nominaties en awards heeft ontvangen. Daarnaast hebben ze ook muziek gemaakt voor VR installaties. Deze diverse werken laat zien dat dit duo flexibel is en altijd op zoek naar het vernieuwen van hun muziek.

In deze keynote zullen Dixon en Stein onder andere hun visie delen op het innoveren van componeren, het verwerken van gekke, glitchy geluiden. Dixon en Stein zijn enthousiaste studenten van eletronische muziekgeschiedenis, constant op zoek naar nieuwe manieren van componeren. Hoewel ze een duidelijke gift hebben voor het bovennatuurlijke en buitenaardse, hebben ze evenveel passie en interesse voor zachtere en stillere drama.

Na de keynote en de conferentie zullen ze ook optreden in De Brakke Grond. Meer info over tijden zullen binnenkort gedeeld worden.

Sprekers

Kyle Dixon & Michael Stein

Hoewel Dixon en Stein bekendheid verwierven met het componeren van muziek voor een serie die uitgroeide tot een cultureel fenomeen, zijn beeld en setting voor hen altijd het middelpunt van hun werk gewest. In 2009 vormden zij, samen met Mark Donica en Adam Jones, de epische live synthesizer band S U R V I V E. In de aanloop van de formatie hadden Dixon en Stein al eerder geëxperimenteerd met het vastleggen van tijd en ruimte, waarbij ze opnamen maakten in tunnels of bovenop watertorens in de omgeving van Austin, Texas, waarbij ze batterij-aangedreven modulaire setups en veldopnameapparatuur meenamen naar de plaatsen die de Stranger Things kids zouden bezoeken op hun fiets. Dit verlangen naar tactiliteit stond ook aan de basis van S U R V I V E. In tegenstelling tot de laptop-georiënteerde uitvoeringen die alom vertegenwoordigd zijn in de live elektronische muziek van die tijd, ging de band de enorme uitdaging aan een studio aan synthesizers en versterkers op te bouwen, waarmee ze mogelijkheid creëerden op te zetten in een schuur en de ruimte te vullen met een vernietigende sound zijnde een op zichzelf staand geheel. Of ze het wisten of niet, met S U R V I V E legden Dixon en Stein het fundament voor hun toekomst als een van de vooraanstaande score teams van deze tijd. In plaats van te spreken in muziektermen, omschrijven zij het geluid van hun instrumentale synthmuziek met visuele cues – een helikopter die over een waterval suist, een hogesnelheidsachtervolging door de donkere steegjes van Los Angeles. Deze beeldende omschrijvingen vertalen zich naar hun cultklassieker EP's en vroeg studiowerk, alsook hun legendarische live sets. Ze waren de huisband van het psychedelische woestijnfestival nabij Joshua Tree, Californië. Mensen uit het publiek vertelden hen naderhand dat ze naar hen geluisterd hadden vanaf een rotsformatie verderop, waar golven van synthesizersounds door de verte galmden. Nadat de Duffer Brothers de band stichtten en en Dixon en Stein tipten voor Stranger Things, rolde het duo de mouwen op om een enorme lading werk, normaal verdeeld over meerdere componisten en assistenten, op zich te nemen. Sinds 2016 hebben ze bijna 200 tracks over drie seizoenen Stranger Things gemaakt, de scores voor Native Sun, Butterfly, Spheres en Valley of the Boom geschreven, een veel geprezen album met S U R V I V E uitgebracht, getoerd over de hele wereld en de snelle transitie gemaakt van door synths geobsedeerde bandgasten naar Hollywood darlings. Deze onwaarschijnlijke kroning kwam samen in twee 2017 Grammy nominaties, een ASCAP Award nominatie en het winnen van een Emmy voor Outstanding Original Main Title Theme Music.

Amsterdam Dance Event