IFFR Pro 2021: Composers in the Spotlight

IFFR zet de samenwerking met Buma Music in Motion voor het derde jaar op rij voort. BMIM en IFFR werken continu aan het onder de aandacht brengen van Nederlands talent en de gezamenlijk door BMIM en IFFR geselecteerde componisten hebben opvallende soundtracks gemaakt voor films en audiovisuele projecten, of staan aan het begin van hun veelbelovende carrière. We zijn verheugd om zes opkomende en gevestigde Nederlandse componisten te matchen met projecten in de CineMart 2021-selectie.

Sprekers

Aisling Brouwer (componist, NL)

Aisling Brouwer is een Nederlands-Ierse componist, producer en artiest gebaseerd in Berlijn. Een van haar meest recente film score is van Rubika Shah's award-winnende documentaire White Riot die wereldwijd in bioscopen is vertoond na het winnen van de 2019 Grierson Award voor Beste Documentaire op BFI LFF, een Berlinale Special Mention Award in 2020 en zojuist is genomineerd voor een BIFA. De ambient elektronische score is afgelopen december uitgebracht OST-album. Gewoond en gewerkt hebbende in Amsterdam, Los Angeles, Londen en Berlijn omvatten Aisling's credits producties voor BBC, Discovery Channel, Channel 4 evenals campagnes voor de Verenigde Natie,s Dior en Zegna. Aisling's artiestenproject met Anna Phoebe – AVAWAVES – is getekend bij One Little Independent Records (Bjork, Ásgeir, Poppy Ackryod) en wordt gemanaged door Nitin Sawhney. Het cinematische duo bracht in 2019 debuutalbum ‘Waves’ uit en werkt aan een tweede album dat later dit jaar moet verschijnen. Aisling wordt vertegenwoordigd door Manners McDade in Londen, VK.

Matthijs Kieboom (componist, NL)

Matthijs Kieboom (1985) is al meer dan een decennium fulltime componist en is Hoofd Filmmuziek aan één van Nederlands vooraanstaande conservatoria. Onder zijn vele projecten schreef Matthijs de score voor de documentaire ‘Wild’, waarvoor hij meerdere nominaties ontving waaronder Best Original Score for a Documentary van International Film Music Critics Association Award. Verleden jaar schreef hij de score voor de remake van de legendarische Engelse detectiveserie “Van Der Valk” die wereldwijd werd uitgezonden.

Merlijn Snitker (componist, NL)

"Ik wil dat mijn scores een sterke persoonlijkheid hebben: aanwezig, maar niet opdringerig. Muziek als autonoom personage én een specifiek concept verweven in het scenario." Voilá, deze uitspraak definiëert het werk van Merlijn Snitker, één van Nederlands meest succesvolle filmcomponisten. Merlijn studeerde aan het conservatorium als uitvoerend artiest (saxofoon) en is autodidact componist – vandaar zijn originele stijl en frisse aanpak van het vak. Zijn scores voor Publieke Werken (2016) en Bankier van het Verzet (2018) zijn beiden genomineerd voor een Gouden Kalf.
Onder de paraplu van een componistencollectief won Snitker in 2010 de Vlaamse ‘Outstanding Achievement Film Award’ voor de soundtrack van Dossier K. Snitker componeert niet alleen voor Nederlandse film, maar vertakt ook naar België (De Premier) en Zweden (Siv Sover Vilse). Snitker's eclectische stijl, een cross-over van akoestische en elektronische muziek, bewijst dat scores tegelijkertijd zowel terughoudend als betoverend kunnen zijn.

Federico Solazzo (componist, NL)

Ervaren, snel, betrouwbaar, hardwerkend en met een eeuwige lach. Federico Solazzo is een in Nederland gebaseerde Italiaanse componist voor film, televisie en games. Zijn recente werk omvat televisieserie Mocro Maffia (NL), de documentaire Il Cercatore d’Infinito (IT, LTG-award gekregen op 77e Venetië Film Festival), de openingsceremonie van de World Expo 2020 Dubai (UAE) en feature film Eyes Wide Open (KR).
In de reclamewereld heeft Federico gewerkt met verscheidene Nederlandse en Engelse agentschappen, waarbij hij zijn muziek verstrekte aan klanten als Diesel, Visa, Nestlè, IKEA, Amazon en Toyota. Tegenwoordig werkt hij ook met de internationale studio Audio Workshop voor cliënten als Ubisoft en Netflix.
Na een extensieve opleiding in jazz en klassieke muziek in Italië, studeerde Federico aan het Instituut van Sonologie (Koninklijk Conservatorium Den Haag). Vervolgens studeerde hij orkestratie bij componist en dirigent Charles Fernandez (Disney, Dreamworks) uit Los Angeles en behaalde hij cum laude zijn Mastergraad in Professional Media Composition aan de universiteit van Chichester (VK).

Tess van der Velden (componist, NL)

Tess van der Velde is een Amsterdamse film- en mediacomponist en songgwriter. Ze behaalde haar Bachelor Popmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam in 2015 en, naast dat ze songwriter was in verscheidene bands, begon ze daar met het schrijven van muziek voor reclame. Na haar afstuderen besloot ze deze richting voort te zetten met de Master Composing for Film bij de Nederlandse Filmacademie. Tijdens haar Master kreeg ze de kans om samen te werken aan een flink aantal films en commercials en is ze dit blijven doen. Haar stijl is te omschrijven als lichtvoetig, dromerig en eigenzinnig, maar ze kan ook onverwachte wegen inslaan. Haar werk is te horen in films en series als ANNE+, Bep&Bodien, VLAM, LIV en Cavello, evenals in documentaires als De Vliegende Hond, Skip en de Rhythm Rangers, Zwitserse Kust, Zoals Zij en Netiquette. Ook werkte ze aan reclames voor Bijenkorf, Philips, KLM, La Redoute, Amorelie, Zalando en vele andere.

Renán Zelada Cisneros (componist, NL)

Renán Zelada Cisneros is componist gespecialiseerd in muziek voor visuele media, zoals film, televisie en theater. Hij heeft een bachelorgraad van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en een Mastergraad in Filmcompositie, een gezamenlijk programma van het Conservatorium van Amsterdam en de Nederlandse Filmacademie. Renán werkt geregeld samen met filmmakers zowel binnen als buiten Nederlands. He werkte aan films en documentaires zoals A View From Above (Dylan Werkman, 2020), Harmonia (Thom Lunshof, 2020) en Nicki (Saman Haghighivand, 2020). Tijdens het 2020 Keep an Eye festival in Amsterdam werd Harmonia onderscheiden met de Topkapi Best Fiction Film Award. Hetzelfde jaar ontving de film ook de Wildcard Award van het Nederlands Film Festival, waar ook A View From Above de Pathé Tuschinski Award voor Beste Film kreeg. Nicki ging in première op Trondheim Pride 2020 en zal worden gestreamed op Nukhu Festival (NYC, VS) en de For Rainbow International Film Festival (Brazilië).