Game Changers — How video games bucked the trend during the pandemic and where music and gaming is heading in 2021

Toen afgelopen maart de filmsets werden gesloten, reclamebureaus campagnes op de plank legden en televisieproductiekantoren de content-ontwikkeling een halt toeriepen, was het ‘just another day in the office’ voor één tak van de mediasector – gaming. Er is voorspeld dat de sector in 2020 wederom toe zal nemen met 10%, met een inkomstenprognose van 159,3 miljard dollar. Muziek blijft een enorm en belangrijk deel van de gamebeleving – variërend van een full-score orkestrale soundtrack zoals in Call of Duty tot brand partnerships tussen Fortnite en artiesten als Dominic Fike, evenals licensingdeals van popmuziek op grote schaal in games als FIFA (nog niet te denken aan commissies voor gaming trailers, waarvoor de budgetten die van zelfs Hollywoodtrailers overschaduwen. Hoe zullen muzieksupervisors en rechthebbenden dit opvangen in het post-corona tijdperk van 2021 en vooruitkijken naar artiesten, producers en componisten die efficiënter en succesvoller zullen samenwerken met de gamingindustrie? Dit panel brengt een drietal muzieksupervisors (betere term voor music creatives?) van ’s werelds grootste gamingmerken samen om de paden naar succesvol muziekpartnerships in gaming te bespreken.

Sprekers

Raphaella Lima (Global Music Partnerships & Marketing, EA Games, US)

Raphaella Lima werkt al meer dan 18 jaar voor EA. In haar huidige rol in Global Music Partnerships and Marketing maakt ze van muziek internationale merkactiva en cultureel rijke campagnes. Ze verkent de data, bouwt partnerships, maakt campagnes, bindt talent aan zich en overziet alles door middel van streamingdiensten, sociale media, trailers, commercials, persevenementen, ‘experiential activations’ en meer. Tijdens haar aanstelling bij EA en in de industrie gebruikt ze haar expertise, early access bij artiesten en data-gedreven consumenteninzichten om betekenisvolle muziekmarketingprogramma's op te bouwen die productdoelen halen, de carrières van de artiest helpen en natuurlijk indrukken en verbintenis verzorgen. In haar rol als Music Supervisor is Lima verantwoordelijk voor muziekprogrammering en het laten maken van bespoke songs voor meerdere EA series, waaronder mondiale hits als FIFA, NBA LIVE, Madden, Need for Speed en The Sims. Bij EA overziet Lima ook de productie en publicatie van meer dan 100 digitale soundtracks voor EA Recordings. Voor haar tijd bij EA was ze music supervisor voor soundtracks van verscheidene Extreme Sports-atleten en -merken, zoals Roxy, O’Neill, Travis Pastrana, Mike Metzger, Jeremy McGrath, Tony Hawk en meer. Tevens heeft ze het allereerste muziekmagazine op DVD geproduceerd: 750mph.

Sara Schoch (Music Brand Partnerships, UTA, US)

Sara Schoch is Executive in de afdeling Music Brand Partnerships van UTA. Ze helpt het team de West Coast brand partnerships te leiden en werkt met een breed scala aan cliënten, waaronder Guns N’ Roses, Jason Derulo, CL, Hayley Williams, Dominic Fike, DaniLeigh, Jimmie Allen en vele anderen.

In 2020 koppelde Schoch Bud Light met Guns N’ Roses voor de headlineshow van 2020 Super Bowl Music Fest in Miami. Eveneens bracht ze Chance the Rapper samen met Ralph Lauren om hun Bitmojicollectie te lanceren, begeleid door een livestream optreden en een custom Snapchat Chance the Rapper x Raph Lauren AR portal.

Schoch heeft meerdere up-and-coming artiesten groot gemaakt door partnerships met grote internationale merken. Samen met haar collega’s koppelde ze Dominic Fike aan Fortnite voor de eerste editie van de “Spotlight” ingame concerten. Ze hielp Princess Nokia het gezicht worden van Forever 21’s eerste PRIDE campagne in juni, die haar single “I Like Him” bevat en gekoppeld was aan The Trevor Project. Ze zorgde ervoor dat DaniLeigh het vrouwelijke gezicht van Finish Line’s huidige “Shoes So Fresh” campagne werd, die lanceerde in september en gebruik maakte van haar single “Monique”.

Schoch en haar collega’s koppelden Latin supersterren Romeo Santos en zijn band Aventura en Karol G aan Bud Light Seltzet voor de eerste “Seltzer Session” livestreamserie. Bij de opening was dit evenement de #1 livestream van de VS in 2020 met meer dan 6,5 miljoen views. Het evenement was verbonden aan American Red Cross.

Scoch begon haar carrière in de entertainmentindustrie in de postkamer van UTA en werkte zich op tot assistant van CEO Jeremy Zimmer. Toen UTA The Agency Group overnam, ging ze over in haar huidige rol in het Music Brand Partnerships Team.

Leon Winkler (Director International Events, Ubisoft, FR)

Als entertainment producer pur sang met meer dan 20 jaar werkervaring heeft Leon bijna alle mogelijke paden van de entertainment industrie bewandeld.

Leon begon zijn carriere al vroeg toen hij op zijn 16e als glazenhaler in een kleine bar in Hoorn begon te werken. Met een voorliefde voor R&B en Hiphop muziek organisseerde hij twee jaar later zijn eerste uitverkochte party in Hoorn. Dit leidde tot een reeks aan “urban” evenementen in de kop can Noord-Holland.

Tijdens Leon’s party- en DJ avonturen kwam hij steeds meer in aanraking met de groeiende Nederlandse R&B en Hiphop community. Dit resulteerde in een idee voor een televisie programma gericht op de Nederlandse “urban” community. Het was waarschijnlijk bij een idee gebleven was het niet dat Leon en zijn broer dit idee wisten uit te werken tot een format en dit format uiteindelijk wisten te verkopen aan muziekzender The BOX.

The BOX was voor de volgende 2,5 jaar het platform waarvoor Leon, zijn broer en een groep vrienden het programma “Urban Lifestyle” produceerden. Leon was 21 jaar, had een TV programma op een nationale zender als The BOX en dacht het gemaakt te hebben. Dit was een premature gedachte, want na 3 seizoenen hield het avontuur vrij plotselijk op en moest hij een faillissement aanvragen.

Naast deze carriere tegenvaller waren er ook andere prive omstandigheden die dit niet de makkelijkste periode voor Leon maakten. Een bijkomend voordeel van deze situatie was dat Leon tijd had zijn studie aan de UvA (Mediawetenschappen) af te ronden.

Met een doctorandus- en master of arts titel en met gezonde dosis arrogantie vewachtte Leon makkelijk een baan in de entertainment industrie te vinden. Uiteindelijk vond hij zijn thuis bij in de videogame industrie, maar het duurde bijna 3 jaar voordat hij deze nieuwe uitdaging vond en Leon stond meerdere malen op het punt het op te geven.

Nu, 14 jaar later, is Leon als Director of International Events bij videogame powerhouse Ubisoft geeft hij leiding aan een team van 8 event professionals en is hij eindverantwoordelijk voor het grootste evenement in de videogame industrie, E3 in Los Angeles. Daarnaast heeft hij een initiatief opgericht ter promotie van diversiteit in de videogame industrie met de “Black Game Pros Mixer”.

Moderator: Mark Gordon (Owner, Score Draw Music, UK)

Mark is de oprichter van Score Draw Music, een veelvoudig awardwinnend muzieksamenstellingsbedrijf dat zich specialiseert in film, televisie, reclame en animatie. Het afgelopen jaar werkten ze o.a. aan alle partituren voor de film 'Lost Lives' van Liam Neeson en Kenneth Brannagh, animatieshows van Nickelodeon en PBS Kids, documentaires, zoals Mark Cousin's 'The Troubles on Film' en een reeks lopende opdrachten van de BBC.
Van liedjes met Dolly Parton voor kindermedia tot een co-write in de Oscarwinnende film ‘The Shape of Water’; het afgeleverde werk is niet anders dan veelzijdig te noemen. Mark programmeerde, sprak en discussieerde bij muziek- en beeldpanels van SXSW, Primavera Pro, Los Angeles Sync Mission, Paris Sync Summit, XPO North en The Great Escape.